Gabriela Gabrielsson, Arjeplog

Gabriela Gabrielsson. Foto: Grit Martin

När Gabriela Gabrielsson besökte Storforsen i Älvsbyn för ett par år sedan genom sitt arbete inom nykterhetsrörelsen, väcktes tanken om ett annat liv.

– Platsen var magisk, där fanns en konstig stillhet som berättade för mig att det är här jag vill bo, berättar Gabriela.

Ville komma närmre naturen
Vi sitter på ett kontor på Hornavanskolan i Arjeplog, med utsikt över en annan vacker vy. Isen har börjat lägga sig i kanterna om en strömmande älv och den bildsköna vyn går i toner om vitt och rosa.
Gabriela Gabrielsson talar sju språk, varav fyra flytande. Nu har hon bestämt sig för att hennes åttonde språk ska bli Nordsamiska.

– Jag har alltid haft ett hjärta och intresse för minoritetsgrupper. Det var intresset för det vackra norrländska landskapet, för folket och för språk i allmänhet som fick mig att till slut bestämma mig att komma hit, så nära kulturen som möjligt. Jag vill komma närmre naturen, bort från stressen och Stockholm.

Fyra timmars pendling
Gabriela arbetade på en skola i Solna, men pendlade från Kvicksund – en pendling på fyra timmar varje dag. Kvar i Kvicksund bor hennes man och fem av hennes sju barn. Planen så småningom är att alla, förutom de tre äldsta barnen, ska flytta med upp till Arjeplog. Hennes man söker arbete här uppe.

Vy över Vaukaselet vid Hornavanskolan. Foto: Martin Stråmo

– Här är allt nära. Det är väl en liten ort, men här finns allt. Här finns tid – kvalitetstid, mer tid med familjen och kortare avstånd. Resorna blir färre och kostnaderna mindre. Jag tror att det är det här som är meningen med livet – inte att jaga karriär och lyx – utan att trappa ner och komma till ro, berättar Gabriela Gabrielsson.

 

Martin Stråmo

Leave a Reply Text

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *